Súkromné ostrovy a pláže lodných spoločností

Súkromné destinácie plavebných spoločností sú na vzostupe - nadšenci výletných plavieb si obľúbili tento koncept výnimočného dňa stráveného na krásnej exkluzívnej pláži či dokonca celom exotickom ostrove. 

Už v 90. rokov plavebné spoločnosti začali investovať do kúpy alebo dlhodobého prenájmu súkromných ostrovov v Karibiku, ktoré ich klientom poskytujú pobyt na vlastných plážach obohatený rôznymi aktivitami ako rozšírenie zážitkov na palube. Táto iniciatíva sa ukázala ako úspešná a spoločnosti preto doteraz pokračujú v budovaní nových exkluzívnych destinácií a v modernizácii už existujúcich.

Deň na súkromnom ostrove alebo na súkromnej pláži

Hlavnou charakteristikou súkromnej destinácie je jej exkluzivita. I keď v niektorých prípadoch sa o používanie môžu deliť viaceré plavebné spoločnosti, prístup je vyhradený iba pre lodných hostí a počet lodí, ktoré tu stoja v priebehu jedného dňa, je limitovaný. Až na výnimky, navštívi ju iba jediná loď za deň.

Každý z týchto rezortov ponúka v prvom rade udržiavané pláže, dostatok opaľovacích lehátok a slnečníkov, stravovanie formou bufetov a plážového grilovania, bary, organizované športové aktivity, animáciu pre deti a podobne. Mnohé z týchto služieb sú zahrnuté v cene plavby, rovnako ako na palube výletnej lode. Exkluzívny ostrovný zážitok si teda hostia môžu vychutnať aj celkom bezplatne. Každopádne, ako pri zastávkach v tradičných prístavoch, kto chce z navštívenej destinácie vyťažiť maximum, mal by si zarezervovať niektorý z bohatej ponuky fakultatívnych exkurzií a aktivít.

Exkurzie po miestnych pozoruhodnostiach, okružné plavby na katamaráne so šnorchľováním a potápaním, lanovky ZipLine, zapožičanie kajakov a paddleboardov, bicyklov a vodných skútrov, jazda na koni, masáže priamo na pláži, detské kluby a mnohé dalšie aktivity a služby podľa konkrétnej ponuky si môžete objednať vopred cez mobilnú aplikaciu lodnej spoločnosti alebo priamo na mieste prostredníctvom svojej palubnej karty.

Pre tých, ktorí túžia po vyššej úrovni pohodlia, bývajú k dispozícii luxusné súkromné bungalowy s minibarom, lehátkami, priamym prístupom do mora, obsluhou a bezplatným občerstvením. Za takéto privilegium sa platí podľa kapacity chatky a zahrnutých služieb, od 299 až do 1500 $.
Niektoré ostrovy majú vyhradené VIP zóny, plážové kluby, prémiové reštaurácie alebo iné služby prístupné bezplatne pre hostí ubytovaných v lodných suitách a pre ostatných hostí prístupné za príplatok. 

Súkromné ostrovy a pláže sú aj najbezpečnejším spôsobom, ako navštíviť exotickú destináciu: sú prístupné iba pre hostí z výletnej lode, miestni zamestnanci sú preverení a všetko jedlo i nápoje musia spĺňať predpísané požiadavky kvality. Neprekvapia vás tu žiadne drobné nepríjemnosti, ako nástojčiví plážoví predavači, neznalosť miestneho jazyka, neféroví taxikári či pouliční vreckári.

Náš stručný prehľad aktuálne existijúcich súkromných destinácií vám možno napovie pri výbere vašej budúcej plavby.  Väčšina z nich sa nachádza v atraktivnom Karibiku, ale lodné spoločnosti postupne otvárajú súkromné rezorty aj v iných častiach sveta.

Exkluzívne pláže a ostrovy na Bahamách a v Karibiku

Exkluzívne pláže a ostrovy v iných destináciách

Mapa

 

Castaway Cay, Bahamy - Disney Cruise Line

Tento ostrov na Bahamách (geograficky Gorda Cay) vo vlastníctve Disney Cruise Line bol otvorený v roku 1998 po úpravách v hodnote 25 miliónov USD. Nesie sa v tematike Castaway (stroskotanec) a ponúka magický zážitok pre všetky vekové kategórie. Má pristávacie mólo, 3 oddelené pláže (jedna rezervovaná iba pre dospelých), vodné športy, exkurzie na pobreží, vynikajúcí detský klub, 5K bežeckú dráhu, ihrisko Spring-a-Leak, plávajúcu plošinu Pelican’s Plunge so šmykľavkami. Obľúbené postavičky Disney aj tu spestrujú dianie počas celého dňa.
Tip: Než opustíte toto čarovné miesto, pošlite z miestnej pošty domov pohľadnicu s poštovným razítkom Disney Castaway Cay.

Isla Catalina, Dominikánska republika - Costa Cruises

Isla Catalina leží tesne pri juhovýchodnom okraji hlavného ostrova Dominikánskej republiky a je ekosystémom s mangrovými lesmi, pieskovými dunami a koralovými útesmi. Plavebná spoločnosť Costa Cruises má na tomto ostrove súkromnú pláž, ktorá je pravidelnou a obľúbenou zastávkou počas sezóny počas jej karibských plavieb.
Loď tu kotví na mori a transport na pobrežie zabezpečujú šalupy. 

Dospelí môžu oddychovať na pláži, vybrať si z ponuky vodných športov alebo sa zúčastniť na niektorej z organizovaných ekurzií; pre deti je otvorený plážový detský klub s animátormi a programom.
Podrobné informácie o súkromnej pláži na Isla Catalina

CocoCay, Bahamy - Royal Caribbean Group

Destinácia Perfect Day at CocoCay (geograficky Little Stirrup Cay) je najmodernejším a najakčnejšou soukromným ostrovom vôbec. Vlastní ho Royal Caribbean a príležitostne ho využívajú aj jej sesterské plavebné spoločnosti – Celebrity a Azamara.

Deň tu je takmer prikrátky na všetky atrakcie ostrova: úžasný aquapark ponúka mokrú a divokú zábavu s vodnými toboganmi vrátane 41 metrového Daredevil’s Peak a najväčšieho bazénu s umelými vlnami  v Karibiku. Deti si zamilujú bezplatný areál Splashaway Bay, kde si môžu užívať užívat bazény a šmykľavky, vodné delá a preklápacie vedrá. Nájdete tu bohatú ponuku vodných športov vrátane šnorchľovania a potápania, vodných skútrov, kanoí a paddleboardov. Skvelou atrakciou je aj vzlet na veľkom balóne ponad ostrov alebo jazda na lanovke ZipLine. Veľa príležitostí aj pre náročných cestovateľov - v exkluzívnom plážovom klube alebo vo vlastnom luxusnom prístrešku cabana.
Podrobné informácie o Perfect Day at CocoCay

Great Stirrup Cay, Bahamy - NCL

Ostrov Great Stirrup Cay  v súostroví Berry Islands na Bahamách má rozlohu 108 hektárov a patrí spoločnosti Norwegian Cruise Line už vyše 40 rokov. Navštevujú ho taktiež lode spoločností Oceania a Regent Seven Seas patriace s NCL do spoločnej korporácie.
V roku 2017 prešiel veľkou renováciou.

Chatky cabanas lemujú pobrežie, v mori plávajú vodné korytnačky. Ostrov má tri pláže a až dva majáky – plne funkčný postavený v roku 1863 a nový, ktorý je zároveň základňou vzrušujícej závesnej lanovky ZipLine. Rodiny ocenia plávajúci aquapark, stánok s bezplatnými tacos, viac ako 3 500 plážových lehátok, záhradu podvodných sôch pre šnorchlovanie a nonstop centrum zábavy.
Oázu oddychu a luxusu tu ponúka exkluzívny Lagoon Retreat s luxusnými vilkami, vlastnou plážou, hojdačkami nad vodou a šampanským barom Moet.

Zaujímavosť: Great Stirrup Cay je jediný výletný ostrov, kde si na priľahlom ostrovčeku Treasure Island môžete zaplávať s prasatami!

Half Moon Cay, Bahamy - Holland America Line a Carnival

Bahamský ostrov v tvare polmesiaca, príznačne nazvaný Half Moon Cay (geograficky Little San Salvador Island), patrí spoločnosti Holland America Line. Má rozlohu 971 hektárov a je navštevovaný aj loďami sesterskej spoločnosti Carnival Cruises.

Ostrov je známy pre svoju nádhernú, vyše 3 km dlhú pláž s mäkkým bielym pieskom. Veľká časť ostrova a jeho pobrežia je chránenou rezervaciou s výskytom sťahovavých vtákov a s bohatou podmorskou faunou a flórou. Sú tu až 3 centrá pre vodné športy, detský klub a vodný park, a dokonca aj pošta, kostolík a zmrzlináreň! Okrem zvyčajného bufetu s barbecue si hostia môžu dopriať čerstvého homára na karibský spôsob v neformálnej plážovej reštaurácii  "Lobster Shack" v štýle Tiki chatky.
Obľúbenými aktivitami sú tu jazda na koni po pláži, aktivitou je plávanie s rajami, výlety na bicykloch, jazda na koni po pláži, plavba na člne s priehľadným dnom. Klimatizované plážové cabanas s vírivkami a osobným komorníkom zaručujú dokonalý luxusný zážitok pre náročných hostí.

Harvest Caye, Belize - NCL

V južnej časti Belize leží súkromný ostrov Harvest Caye, vlastnený spoločnosťou Norwegian Cruise Line. Navštevujú ho taktiež lode sesterských spoločností Oceania a Regent Seven Seas.

Ostrov má pristávacie mólo. K hlavným atrakciám patrí rozľahlá piesková pláž, 1400 m2 bazén s vodopádom a vodným barom, morská lagúna pre vodné športy, marína s reštauráciami a barmi, závesná 400 m dlhá lanovka Flightline Zip a tandemový parasailing. Milovníci prírody tu môžu obdivovať pôvodné vtáctvo, ako ary šarlátové a tukany vo voliérách alebo tropické motýle v Butterfly Sanctuary. Druhý najväčší utes na svete ponúka fantastické možnosti šnorchľovania a potápania. A ani tu nechýbajú luxusné cabanas na pobreží.
Stravovanie a nápoje na ostrove nie sú zahrnuté v cene plavby, ale hostia sa môžu kedykoľvek vrátiť na loď a najesť sa na palube.

Z Harvest Caye sa organizujú pobrežné exkurzie na Belize; k majskému chrámu Nim LI Punit, na splav rieky v dažďovom pralese alebo jednoducho transfer na pevninu.

Labadee, Haiti - Royal Caribbean

Súkromný plážový rezort Labadee sa nachádza na severnom pobreží ostrova Haiti. Od roku 1986 je v prenájme spoločnosti Royal Caribbean International. Je perfektným miestom pre milovníkov adrenalínu.

Prístavné mólo umožňuje aj kotvenie najväčších lodí triedy Oasis.
Na rozdiel od mnohých ostrovných destinácií, Labadee je ponorená v bohatej vegetácii. Má 4 pláže, z ktorých má každá svoju vlastnú atmosféru. Nellie’s Beach je najpokojnejšia, sú tu chatky a plážové bungalovy. Na Labadee boli po prvýkrát vôbec uvedené vodné cabanas. Adrenaline Beach s aquaparkom Arawak s nafukovacími trampolínami a tobogánmi je centrom diania. Lanovka Zip-line Dragon’s Breath je jedným z najdlhších "zipov" ponad vodu na svete. Má tri úrovne začínajúce vo výške 792 m nad morom a pri dĺžke takmer 800 metrov dosahuje rychlosť až 80 km/h. Dalšiu úžasnú jazdu tu môžete zažíť na horskej dráhe Dragon’s Tail Coaster, s výškou 207 m, ponad dažďový prales. 
Pre hostí ubytovaných v kategóriách Suite je určený areál Barefoot Beach.

Ocean Cay MSC Marine Reserve, Bahamy - MSC

Iba 100 km od Miami leží súkromný ostrov spoločnosti MSC, otvorený v 2019.  Obkolesujú ho vody chránenej morskej oblasti. Celá výstavba bola riešená v plnom rešpektovaní a ochrane miestneho ekosystému a súčasťou projektu je aj koralová "škôlka" ako aktívny príspevok k ochrane podvodnej prírody.
Ocean Cay má prístavné mólo, 8 pieskových zátok, 7 pláží - od plytkých pre rodiny s malými deľmi až po pláž určenú na vodné športy. Stánky s občerstvením, bary, procedúry MSC's Aurea Spa, obchodíky s miestnymi suvenírmi, ale aj so značkovým tovarom. Presuny po ostrove uľahčuje bezplatný vláčik. Veľkej popularite sa teší prehliadka Junkaroo s miestnymi tanečníkmi v pestrofarebných kostýmoch a laserová show Lighthouse s 23 000 pulzujúcimi LED svetlami.
Hostia ubytovaní v kategóriách tu majú exkluzívny areál s vlastnou reštaurácioum a barom.
Podrobné informácie o Ocean Cay MSC Marine Reserve

Princess Cays, Bahamy - Princess & Carnival

Na najjužnejšom cípe bahamského ostrova Eleuthera sa nachádza Princess Cays, súkromný výletný rezort spoločnosti Princess Cruises, ktorý využívajú aj výletné lode Carnival Cruise Line, obe patriace pod Carnival Corporation.
Rezort bol otvorený v 1992 a v roku 2018 prešiel dôkladnou renováciou. Ostrov obkolesuje koralový útes, takže šnorchlovánie je skutočným zážitkom. Lode stoja na kotve a hostia sú na breh dopravovaní šalupami.
V ponuke je výber vodných športov, vrátane jazdy na kajaku, na banánovom člne, paddleboardy či vodné bicykle. Detský klub Pelican’s Perch má tienené ihrisko a plytký bazén. A naopak, areál Sanctuary s vlastnou plážou je útočiskom iba pre dospelých.
Je tu niekoľko pláží, tie vzdialenejšie od prístaviska šalúp sú najpokojnejšie. 
K obľúbeným aktivitám, ktoré sa dajú rezervovať, patrí kŕmenie rají, bicyklovanie a plavba na člne s priehľadným dnom.

Bimini Beach Club, Bahamy - Virgin Voyages

Bimini Beach Club je samostatnou súčasťou komplexu Resorts World. Klub patrí spoločnosti Virgin Voyages, i keď príležitostne, niektoré jeho časti využívajú aj spoločnosti Crystal a Carnival - ale po dni, keď tu nestojí loď Virgin.

Klub má rozlohu 4,5 hektárov. Je vzdialený niekoľko kilometrov od prístaviska a premáva k nemu pravidelný vláčik - jazda trvá asi 15 min. 
The Bimini Beach Club má 2 veľké Lagoon bazény, s barom a diskdžokejom. Pláž tu má biely piesok a voda je pohľadnicovo modrá. Aktivity a zariadenie plážového klubu je zamerané predovšetkým na mladších, trendy obľubujúcich ľudí. Atmosféra je v štýle vychytených plážových klubov na Ibize a Sant Tropez. Tomu zodpovedajú aj originálne aktivity a aj hudba, ktorá sa prispôsobuje rytmu dňa od chill out, cez latino, techno, house či najnovšie tanečné hity.
o celý deň sú organizované hry a nechýbajú ani originálny animátori v kostýmoch morských panien a morských mužov. Na programe sú často aj vystúpenia hosťujúcich známych diskdžokejov.
Kto chce, môže sa rozhodnúť aj pre objavovanie ostatných častí ostrova.
Lode tu spravidla majú dlhú zastávku - od skorého rána až neskoro do noci, kedy sú organizované tanečné party, vatry a iné.

Sir Bani Yas, Spojené Arabské Emiráty - MSC Cruises

Na ostrove Sir Bani Yas sa nachádza jediný súkromný plážový rezort pre výletné lode v regióne Arabského zálivu. Vzdialený 240 km od Abu Dhabi, tento púštny ostrov je známy pre svoju rozľahlú prírodnú rezerváciu, ktorá je domovom 16 000 divokých zvierat, ako antilop, gaziel, hyen a gepardov. Rezerváciu obkolesujú mangrovníky a rašeliniská, ale aj stovky tropických paliem a dlhé pieskové pláže. 
Časť ostrova bola prebudovaná na atraktívny rezort. Lodní hostia tu nájdu vyše 2 000 opaľovacích lehátok, plážové chatky, ale aj bohatú ponuku vodných a iných športov, vrátane plážového volejbalu a tenisu. Areál vyhradený pre rodiny s deťmi, beduínsky stan s miestnymi suvenírmi, bar a zóna lounge so živou hudbou.
Pre hostí ubytovaní v kategóriách MSC Yacht Club je rezervovaná špeciálna zóna.

Ostrov je pravidelnou zastávkou na plavbách lodí MSC Cruises počas zimnej sezóny v Arabskom zálive a výnimočne sa tu zastavujú aj niektoré ďalšie spoločnosti: Costa Cruises, TUI, Regent Seven Seas, Seabourn, Oceania.
Podrobné informácie o Sir Bani Yas

Portuguese Island, Mozambik - MSC Cruises

Neobývaný ostrov Portuguese Island leží medzi africkým pobrežím a Indickým oceánom, na okraji zálivu Maputo Bay a je miestom niektorých najluxusnejších turistických rezortov celého čierneho kontinentu. Nie je vo výhradnom používaní jednej spoločnosti, ale MSC Cruises sa tu zastavuje na svojich okružných výletných plavbách z Durbanu (tieto plavby sú momentálne pozastavené vzhľadom na situáciu spojenú s ochorením COVID).

Ostrov nemá vlastný prístav - výletné lode kotvia v Maputo (prístav a hlavné mesto Mozambiku) a cestujúci sú prepravovaní šalupami.

Okrem kúpania sa v krištáľových teplých vodách sú k dispozícii opaľovacie lehátka a kreslá, slnečníky, bary a stánky s občerstvením, ale aj viaceré aktivity: plážový volejbal a plážový tenis, šnorchlovanie v koralových útesoch, plavba na tradičných člnoch dhow ...  S trochou šťastia tu môžete vo vodách stretnúť morské kravy alebo delfíny.
Z ostrova je možné si urobiť exkurziu aj na blízky hlavný ostrov Inhaca so starým majákom, miestnym trhom a dokonca aj morským múzeom.

Motu Mahana, Francúzska Polynézia - Paul Gauguin Cruises, Windstar Cruises

Pláž Motu Mahana sa nachádza na ostrove Taha’a, ktorý je známy vďaka pestovaniu vanilky. Na svojich exotických polynézskych plavbách sa tu zastavujú lode luxusných spoločností Paul Gauguin Cruises a Windstar Cruises
Lode kotvia v mestečku Patio, ktoré je prístavom ostrova.

Idilická pláž leží v rozprávkovo krásnej lagúne a v more pred ňou je domovom zelených a purpurových koralov s množstvom pestrofarebných tropických rýb. Okrem tradičných lehátok si tu hostia môžu oddýchnuť v hojdacích sietiach, osviežiť sa koktailom pri vodnom bare.  Z lode je na breh vynesené všetko potrebné pre dokonalý deň na pláži: kajaky, výbava na šnorchlovanie... Niekoľko stánkov s miestnymi suvenírmi, ponuka masáží a k tomu tahitské piesne za doprovodu ukulele. Na obed čerstvo ulovené ryby pripravené na barbecue priamo na pláži, so zeleninou a ovocím, všetko za 5* asistencie lodného personálu.

Perfect Day at Lelepa, Vanuatu - Royal Caribbean

Lelepa spoločnosti Royal Caribbean bude už treťou destináciou v poradí z kolekcie "Perfect Day Island Collection".
Tento ostrov je jedným z 83 ostrovov republiky Vanuatu v Tichom Oceáne. Je domovom tradičných obyvateľov.

Hlavný dizajnér tohto projektu, David Holm, túto destináciu definuje v znamení ‘chill and thrill’: veľkolepé vodné šmykľavky a tobogany, lanovky Zipline, vodné parky pre deti, bazény, reštaurácie a stánky s občerstvením, plážový klub pre dospelých, rodinné zóny, prístavné mólo ...
Na rozdiel od karibského CocoCay, tento projekt si kladie za cieľ integrovať čo najviac z miestneho tradičného Vanuatu štýlu a kultúry. Hlavný pavilón bude inšpirovaný miestom zhromažďovania Nakamals, s rozľahlým open-air zastrešením, prírodnými tkanými materiálmi, bambusom, divou trstinou a drevom a nábytkom z oblasti Južného Pacifiku.

Všetka potrebná energia bude získavaná z obnoviteľných zdrojov a Lelapa bude prvou súkromnou destináciou lodných spoločností, ktorá dosiahne uhlíkovú neutralitu. 

Pripravované: Grand Bahama Island - Carnival

Zdroje videí: YouTube, kanály lodných spoločností 

Späť do blogu